Feliratkozás Hírlevélre

Egészségügyi alkalmazás

Világszerte számos tanulmány erősítette meg azt a tényt, miszerint az aktív életmód és annak a hosszú távú egészségre gyakorolt hatása között szoros kapcsolat áll fent. A Power Plate® új edzésformát vezetett be, életképes és elérhető alternatívát kínál, és rengeteg embernek segít abban, hogy legyőzze az egészséges és fitt életmód elérését akadályozó gátakat.
 
A teljes test vibráció hatással van a csontrendszerre (A), az izomrendszerre (B), az idegrendszerre (D) és az érrendszerre (E), melyek másodlagos hatást váltanak ki a rendszerek közti kölcsönhatásoknak köszönhetően. (Prisby et al. 2008)
 
A Power Plate gépet csontkovácsok, gyógytornászok, dietetikai központok, reumatológiai és rehabilitációs egységek alkalmazzák sikerrel.

AZ IZOMERÖ ÉS ENERGIA NÖVELÉSE

Az edzések során neurológiai adaptáció következik be, a motoros (mozgató) egységek gyorsabban reagálnak és az izomösszehúzódás hatékonysága nő. A szervezet megtanulja optimális módon használni ezeket a neurológiai adaptációkat. Ezt nevezik motoros tanulásnak. A motoros tanulás folyamatában a különböző izmok kölcsönhatása javul.
Eredmény: maximális erő, robbanó és reaktív erő
 
KERINGÉS ÉS KARDIOVASZKULÁRIS FUNKCIÓ

A gyorsulási tréning gyakorlatok fokozzák a keringést. Egy izomcsoport összehúzódásakor a kapillárisok záródnak. A vér akkor áramlik újra keresztül rajtuk, amikor az izom ellazul. Amikor egy izom felváltva összehúzódik és ellazul, természetes izompumpa mechanizmus jelentkezik és fokozza a vérkeringést. A vérkeringés optimalizálása hihetetlen előnyökkel jár a keringési vagy perifériás érrendszeri problémától szenvedőknek. A szív és a váz izmai, melyek a teljes testtömeg 40%-át teszik ki, gondoskodnak a vér ritmikus keringéséről. A szerveken át történő keringést szintén az izmok vérpumpáló képessége biztosítja. A vázizom rostok szinkronizálása, melyet szabad szemmel nem láthatunk, okozza a pumpáló és szívó hatást, segítve ezzel a szívet és játszva alapvető szerepet a teljes test vérellátásában és nyirokkeringésében.
 
FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS 

A Power Plate® gépen végzett edzés segíthet a krónikus fájdalom csökkentésében és enyhítésében, mivel az idegrendszert stimulálja, mely felülírhatja a fájdalomérzést.
Kutatások kimutatták, hogy a Power Plate® edzés kevésbé emeli a kreatin kináz enzim szintjét (mely segítségével az izomkárosodás mértékét mérik). Kimutatták azt is, hogy az izomfájdalom előfordulása is csökken.
A Power Plate® masszázscélú használata a hagyományos masszázshoz hasonló eredményeket produkál, melyet sokszor a fájdalomérzet csökkentésére használnak. Elősegíti a miofaszciális lazítást (az izmot körülvevő kötőszövet), és lehetővé teszi az izmok optimális működését. A keringés javulásának lehetősége (lásd a keringésről és a kardio-vaszkuláris funkcióról szóló részt) segíti az ischemia (alacsony véráram) gyógyítását; emellett javítja a tápanyagok és a salakanyagok szállítását, a fájdalomérzet csökkentését.
 
SÚLYCSÖKKENTÉS

A Power Plate® gyakorlatok pozitív irányba befolyásolhatják az anyagcserét, ezáltal segítve a súlycsökkentést. Az alap anyagcsere a pihenés közben felhasznált energia mennyisége (kalória). A fizikai, és kis mértékben a szellemi tevékenység is igényel energiát. Minél aktívabb valaki, annál több energiát éget. Ugyanakkor különbséget kell tenni a súlyvesztés és a zsírból történő fogyásból. Fontos, hogy a nem kívánt zsírt égessük el, miközben a zsírmentes izmokat megőrizzük, így javítva az általános testösszetételt. Ennek oka az, hogy még pihenés közben is a sovány izmok több energiát égetnek. Ezért a zsírból történő fogyásnak a kulcsa a sovány izom növelése. Ha emelkedik a sovány izom mennyisége, emelkedik az anyagcsere, több kalóriát éget a szervezet, még pihenés közben is. A gyorsulási tréning edzés segít a szervezet izomrost mennyiségének növelésében, a sovány izomszövet gyorsabb építésében. A megfelelő edzésprogram mellett a fogyókúra alapvető fontosságú eleme a kiegyensúlyozott étrend.
 
FLEXIBILITÁS ÉS A MOZGÁS TARTOMÁNYA

A flexibilitás az ízületnek azt a mozgástartományát méri, melyet pillanatnyi erőfeszítéssel érünk el. Több tényező határozza meg mértékét: a kötőszövet struktúrája, az életkor, a nem, az inak, a szalagok és az ízület struktúrája, és az aktivitás foka. Nazarov kutató jött arra rá, hogy a vibrációval végzett nyújtó gyakorlatok jobban megnövelik a flexibilitást, mint az önmagukban végzett nyújtó gyakorlatok. A nyújtás az izom megnyúlásának folyamata. Ahhoz, hogy csökkentse a nyújtás során bekövetkező izomsérülést, az izomorsó szenzorként működik, hogy megelőzze a túlnyújtást, miközben a Golgi-féle készülék érzékeli a megnövekedett feszülést és reflexszerűen relaxálja az izmot, hogy megvédje a túlzott erőhatástól. A gyorsulási tréning gyakorlatok ezeket a szenzorokat és az ínszövetbe ágyazott Golgi-féle készüléket stimulálják, változó reflex aktivitást generálva, amely arra készteti az izmot, hogy új, hosszabb hosszat vegyen fel, még a passzív nyújtott állapotban is, ezáltal növelve a test flexibilitását. Becslések szerint a felnőtt populáció 99%-a már szenved valamilyen izom egyensúlytalanságban, és ez kezelés hiányában fájdalomhoz, feszüléshez vezethet.
 
A CSONT ÁSVÁNYI SÜRÜSÉGE

Általánosságban elfogadott tény, hogy a mozgás kedvező irányban befolyásolja a csontsűrűséget, a csont újramodellezését. A csont jobban reagál a dinamikus, mint a statikus gyakorlatokra, és az ellenállás (terhelés) szintje is hatással van a csont átépítésére és minőségére. Ha a csontokat nem használjuk, pl. nem végzünk testmozgást, az újramodellezés megáll. Az időskori alacsony csontsűrűség elkerülése és a csontritkulás megelőzése érdekében fontos, hogy eddzünk, és megtartsuk a szükséges csontsűrűséget és csonttömeget. Ugyanakkor nem mindenki képes fizikailag vagy lelkileg arra, hogy a szükséges ellenállásos testmozgást végezze, hogy a csontképződéshez megindításához szükséges stimulálás mennyiséget megadja szervezetének. A mechanikai terhelés alapvető fontosságú a csont ásványi növekedésének stimulálásához. Példának okáért idős emberek nehezen tudják elérni azt a mechanikai terhelést, mely a csont újramodellezéshez szükséges. A Power Plate® gépen végzett mozgás életképes alternatívát jelenthet, hiszen úgy terheli mechanikusan a szervezetet, hogy közben nem jelent szükségtelen megerőltetést az ízületek számára, és csökkenti az edzéshez szükséges időt is.
 
A BETEGPOPULÁCIÓ JÓ KÖZÉRZETÉNEK JAVÍTÁSA

Az ízületi gyulladásban, Parkinson kórban, Sclerosis Multiplex-ben, cukorbetegségben és egyéb betegségben szenvedők számára a fizikai tevékenység óriási jótékony hatást gyakorol. Sajnos ezek a betegek gyakran képtelenek a testmozgásra, mert egyensúlyi, koordinációs zavarban, izomveszteségben, ízületi fájdalomban és gyenge keringésben szenvednek. Sok esetben egyszerűen zavarban érzik magukat ezek miatt. A Power Plate® gép könnyű elérhetősége megoldást kínál azok számára, akik nem tudnak pl. sétálni, súlyt emelni vagy kerékpározni. A gép azon képességei, miszerint megemeli az izomerőt, javítja az egyensúlyt, sűrűbbé teszi a csontokat, segíti a fogyást, mind-mind különösen előnyössé teszi a gépet a különböző betegpopulációk számára. Bár magára a betegségre nem gyakorol hatást, csökkenti a tüneteket, javítja az általános jó közérzetet és a napi élet funkcióit ezeknél a csoportoknál.


Feliratkozás Hírlevélre