Feliratkozás Hírlevélre

G Y I K

Mióta létezik a vibrációs tréning?
Az űrutazás beindításával a 20-sz.-ban rájöttek, hogy az űrhajósok csontsűrűsége jelentősen csökkent az űrben. A vibrációs terápiát arra fejlesztették ki,hogy visszatérésük után növeljék a csontsűrűséget. Ezután következtek az idős emberek akiknél a kor előrehaladtával csökken a csontsűrűség. Tanulmányok igazolják, hogy a vibáricós tréning valóban jelentősen növeli a csontsűrűséget. A további kutatások kimutatták, hogy a rezgés következtében olyan nyújtó reflex alakul ki az izomban, amely folyamatos izomösszehúzódásokat eredményez. A volt Szovjetúnióban kezdték alkalmazni, ezt az elvet a sportolók teljesítményének növelésére, a '70-es években. Az orosz tudósok tovább kutatták a vibrációs tréninget és rájöttek, hogy annak során jelentősen javul az izomerő és a ruganyosság, és csökken a pihenéshez szükséges idő. Csak a vasfüggöny lehullása után jutott el a módszer nyugatra, amikor is olasz és izraeli tudósok kezdték meg saját kutatásaikat a témában. Mostanra edzésmódeszrknt és gyógyulást elősegítő és fájdalomcsökkentő eljárásként is nagy elismerésre tett szert.

 
A vibrációs tréning teljes mértékben helyettesítheti az egész fitnesz programomat?

A vibrációs tréning képes növelni az izometrikus (statikus) és ezotóniás (dinamikus) izomerőt, a ruganyosságot, és a mozgékonyságot, javítani a koordinációs készséget és a stabilitást. Az egyetlen olyan dolog, melyre csak a hagyományos edzés képes a vibrációs tréninggel szemben, az a szívizom méretének növelése. Az ön személyes céljaitól függ csupán, de a legtöbb esetben a vibrációs tréning nagyszerűen képes helyettesíteni egy teljes fitnesz programot.

Van bármilyen korhatár a vibrácis tréning esetében?
Amennyiben képzett szakember felügyeletében vépzik, akár 14 éves kórtól ellehet kezdeni, hiszen a fiatalok esetében is számos előnnyel bír. Már láttunk olyan 75 évest is, aki könnyedén végzett gyakorlatokat a gépen és jelentős javulást ért el a csontritkulás és az izületigyulladás területén. A gép természetéből adódóan az idős emberek is könnyen és biztonságosan tudják aktivizálni az izomzatukat, anélkül, hogy az izületeket vagy a szalagokat terhelnék.

Hetente hányszor végezzek vibrációs tréninget?
A legjobb eredmény érdekében legalább heti három alkalommal használja a gépet, de már heti egy használat is eredményes lehet. Mi a heti három alakalmat tanácsoljuk, mivel a testrendszeres stimulálása segít abban, hogy elérje a célját. Hogy az edzés eredményes legyen, folyamatosan kell terhelni a testet, hogy az megtudjon birkózni az extra ingerekkel. Ha csak időnként edz, a testben nem alakul ki az alkalmazkodáshoz való igény, így az edzés nem lesz eredményes.

Hány nap pihenésre van szükségem az egyes edzések között?
A vibrációs tréning természetéből adódóan, az edzés utáni pihenő idő jelentősen lecsökken, a hagyományos edzésnél szükséges időhöz képest. Ezért akár naponta edzhet, amennyiben az edzés intenzitását fokozatosan növeli.

Fogyni is fogok a vibrációs tréningtől?
Az energiaegyensúly elve az, hogy az elfogyasztott kalóriák száma kevesebb legyen, mint az elégetett kalóriák száma, ha azt akarjuk, hogy a felhalmozott zsírtartalékok csökkenni kezdjenek. A vibrációs tréning nagy hatással van számos fogyással kapcsolatos folyamatra, így nagy a valószínűsége annak, hogy veszíteni fog meglévő zsírtartalékaiból, miközben így edz. Ez attől is függ, hogy ön most éppen mennyire fitt- minél több a zsírszövet a testben annál többet fog fogyni. Kimutatták, hogy a gépen végzett edzés fokozza az anyagcserét, ami azt jelenti, hogy ön több kalóriát fog égetni miközben edz, és az edzés során termelődő hormonok is jelentősen befolyásolják a zsírszövetek csökkenését. Mindazonáltal, mint bármilyen edzésmódszer esetében, oda kell figyelni a kalóriabevitelre az eredmény érdekében. Fontos megjegyezni, hogy a zsírszövetek csökkenése nem feltétlenül eredményez súlyveszteséget. A csontsűrűség növekszik az edzés során és ez súlygyarapodás eredményezhet.

Izzadni fogok az edzés során?
Bármilyen edzés, vagy fizikai megterhetlés a test hőmérsékletének megemelkedését eredményezi és ezzel együtt az anyagcsere is fokozódik. Tehát ha ön a hagyományos edzés során izzad, a vibrációs tréning során is fog.

Használhatom a gépet ruganyosságom növelésére?
Igen. A gép a fandanyújtás módszerét alkalmazza, az izületek mozgékonyságának fokozására. Ebben a folyamatban az izom összehúzódik és ellazul és az összes igénybe vett izom és izület átmozgatódik ezenfelül, a vibrációó fellazítja a lerakódásokat, ami szintén nöüveli a ruganyosságot. Még a Golgi rendszert is aktivizálja az izokban, így az ellazulás még erőteljesebb. Mivel az izmok megnyúlnak az aktív és funkcinális poziciókban, az explozív izomerő nem érintett ebben a folyamatban.

Jó kondícióban vagyok, kezdhetek-e azonnal a haladó programmal?
Még a legedzettebb atlétáknak is időbe telik megszokni a vibrációs téringet, ezért nem ajánlott azonnal a haladó programmal kezdeni. Lehetőség van arra, hogy az edzetebbek gyorsabban haladjanak a fenntemlített intenzitás növeléssel. Mindig úgy dolgozzon, hogy elfáradjon, hiszen az edzés csak így lesz eredményes.
Edzhetem-e az egész testem egyetlen alkalommal vagy mindig más területet edzzek?
A vibrációs tréning hatalmas előnyökkel bír a hagyományos edzéssel szemben. Mivel az edzés rövidebb ideig tart és kisebb megeröltetéssel jár, lényegesen kisebb a kár ami az izomzatot éri. Ezért semmi akadálya annak, hogy az egész testet edzze a gépen egyetlen alkalom során.
Váltogassam-e az izomcsoportokat?
Teljesen személyfüggő, hogy ki hogyan váltogatja az izomcsoportokat egy edzés során. Azért érdemes váltogatni az alsótestet, a felsőtestet és a hasat megmozgató gyakorlatok között, hiszen így a különböző izomcsoportok egy kis pihenéshez jutnak. Egy idő után már szünetet sem kell tartania, ha egy új izomcsoportra vált és így a pulzusszám magas marad végig az edzés során, melynek következtében a szív- és érrendszer is erősödik.
Kardiovaszkuláris edzéseket is végezzek a vibrációs tréning mellett?
Edzési céljaitól függően akár ki is hagyhatja edzéseiből a kardio részt, ha nem vagy csak keveset pihen a gyakorlatok között és azokat dinamikusan hajtja végre. A vibrációs tréning még fokozza a hagyományos kardioedzések számos hatását, de nem okoz változást a szívizom méretében. Ha ön sportoló, aki normál edzésporogramjába iktatja be a vibrációs tréninget, javasoljuk, hogy végezzen hagyományos kardio gyakorlatokat is, így a vibrációs tréning jelentősen javítani fogja azok hatékonyságát.
Mennyi ideig tart a vibrációs tréning hatása miután befejezem?
A visszafordíthatóság elvének övetkeztében a vibrációstréning hatásai is fokozatosan megszünnek idővel, ha már többet nem csinálja. Ez bármilyen edzésre igaz. Ha valamilyen izomszövetet nem használunk, a szervezet elkezdi azt lebontani. Ennek sebessége több tényezőtől is függ és nagymértékben egyéni adottság.
Vannak a vibrációs tréningnek mellékhatásai?
Néhányan fejfájásra panaszkodnak az edzés után. Ha ez történik önnel is és amennyiben az edzés megfelelő módon végezte, akkor valószínüleg az edzés előtti folyadékbevitel hiánya okozza a fejfájást. A népesség majdnem 20 %-a nem iszik eleget és mivel testünk több mint 50%-a víz, a folyadékháztartás egyensúlya nagyon fontos. A vibrációs tréning aktivizálja a nyirokrendszert, mely a testben levő folyadék mennyiségén csökkenti. Ezért azt javasoljuk, hogy kb 1 liter glükóz tartalmú folyadékot igyon még az edzés előtt fél órával.
Vannak-e a vibrációs tréningnek hosszútávú hatásai?

A vibrációs tréning területén végzett többéves kutatás szerint nincs negatív hatása a gép használatának, ha azt a javaslatok és utasítások alapján használják. Győződjön meg róla, hogy gépet biztonságosan és felelőségteljessen használja és konzultáljon orvosával, ha bármilyen ellenjavallat fenáll.
Orvosom még sosem hallott a módszerről, mit tegyek?
A vibrációs tréning nemzetközileg egyre ismertebbé válik és egyre többen tudják, hogyan kell alkalmazni. Ez nem csak az egészséges éltmód és szépségápolás világára igaz, hanem az egészségügyre is.
Ha az ön orvosa, gyógytornásza vagy szakorvosa többet akar tudni a vibrációs tréningről, kérjük olvassa el honlapunkat, ahol rengeteg információt talál annak gyógyászati előnyeiről és elolvashatja több orvos véleményét is.
A rezgések lehetnek károsak?
Az emberi test tökéletesen alkalmas az őt érő rezgések elnyelésére. Ám az egyre mechanikusabbá vló világunkban, bizonyos foglalkozások végzői (pl. helikopter pilóták, kamionsofőrök, légkalapáccsal dolgozók) az átlagosnál sokkal több rezgéssel találkoznak naponta. Ennek következtében, számos a gerincet és az izületeket érintő panasz alakul ki. Gépünk viszont alapvetően más alapon működik. A gépen végzett edzés során az izmok aktív módon nyelik el a rezgéseket, és az nem az izületeket terheli, illetve az edzés időtartama is lényegesen rövidebb ideig tart a bennünket napiszinten érő rezgések időtartamához viszonyítva.
Fontos megjegyezni, hogy gépünk megfelel az ISO szabványnak, amennyiben nem használja naponta több, mint két órát (tulajdonképpen nincs is értelme naponta 20 percnél többet edzenie).
Amennyiben megfelelő ellenőrzés mellett használja és betartja az utasításokat, a vibrációs tréning valójában sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más sporttevékenység.
Izületi gyulladásom van. Végezhetek -e vibrációs tréninget?
Az izületi gyulladás az izületekben található porcokat érinti ésnagyon gyakori az idősebb korosztály körében. A 65 feletti lakosság több mint 25%-a szenved az izületi gyulladás valamilyen formájában. Az izületi gyulladás következtében a porcok mennyisége csökken és minősége folyamatosan romlik, amíg teljesen el nem tűnnek, amikor is a külső hatások már csak az izületeket terhelik. Az izületi gyulladásnak eleinte semmi tünete nincs, de idővel fájdalmat, dagadást és az izületek beszűkült mozgását okozza. Ennek eredményeként az izomerő, a koordinációs készség és az erőnlét romlik. Különösképp a boka, térd és csípő izületi gyulladás nagyon megtudja nehezíteni a mindennapi életet. Eddig még nem sikerült megtalálni az izületi gyulladás hatékony ellenszerét. Ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy a porcok minősége folyamatosan romlik. A testmozgás fontos része a kezelésnek, mivel lassítja a romlást. A vibrációs tréning rendszeres végzésével lehetséges a ruganyosság, izomerő és koordinációs kézség javítása. Néhány orvos gyulladáscsökkentőt és nyugtatót ír fel a betegei számára. Ha ezeket a vibrációs tréninggel együtt alkalmazzák, negatív mellékhatások léphetnek fel. A túlterhelésre válaszként figyelmeztető jeleket ad a testünk, amelyek viszont elkerülhetik a figyelmünket ha gyógyszerrel nyomjuk el őket. Nagyon fontos, hogy minél körültekintőbben állítsuk be az edzési limiteket azoknál a betegeknél, akik súlyos izületi gyulladásben szenvednek.A vibrációs tréning csökkentheti a panaszok számát és akár a szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét is. A gépen végzett edzés "felébreszti" a porcokat, hogy azok továbbra is képesek legyenek betölteni funkciójukat. A porc olyan mint egy szivacs. A porc az izületi folyadékot szivacsként szívja fel, és így jut a szükséges tápanyagokhoz. Az izmoknak, szalagoknak és inaknak fontos szerepük van a testet érő hatások elnyelésében és a stabilitásban és ezek edzhetők a gépen. A gép életminőséget javító hatásai növelik a magabizosságot. Önök önállóbbak és a társadalomból kevésbé elszigeteltebbek lesznek, így még többet fognak edzeni, ami pedig hosszútávon növeli az állóképességet. Tanácsaink izületi gyulladásban szenvedőknek. Bármilyen edzés ajánlott, amennyiben az nem terheli meg túlságosan az izületeket. Azért legyen tekintettel néhány dolgora, mint például arra, hogy ne terheje túl az izületeket, kerülje a hirtelen és váratlan hatásokat és erőkifejtést. A gépen végzett edzés természetéből kifolyólag, valóban az egyik legmegfelelőbb edzésforma. A túl intenzív gyakorlatok fokozzák az izületi panaszokat. A fájdalom fokozódik az izületekben., bedagadnak, meleg érzet alakul ki bennük és egyre inkább beszűkül a mozgás. Ez elkerülhető, ha az edzés előtt felügyelő személy folyamatosan ellenőrzi az edzés intenzitását és figyelembe veszi mire képes az edzést végző személy. A gyakorlatsort fokozatosan kell felépíteni és folyomatosan ellenőrizni kell, hogy a gyakorlatokat a megfelelő frekvencián és testhelyzetekben végzi-e. a a fájdalomérzet vagy a merevség fokozódik az edzés alatt vagy után, akkor az edzéstervet (ideiglenesen) meg kell változtatni. Néhány nagyon fontos tipp az izületi gyulladásban szenvedőknek. Kerüljék a huzatot, nedveséget, és a hideget, tartsák észben, hogy sok izületi gyulladásban szenvedő ember nem bír hosszú ideig állni, ne terheljék túl az izületeket extrém testtartásokban és soká ne stimulálják az izületeket teljes mértékben a dinamikusan gyakorlatok során. Ezen kívül tartsanak hosszabb pihenőidőt gyakorlatok között, és lehetőleg hetente többször edzzenek, persze csak akkor, ha nem okoz panaszokat.
A vibrációs tréninggel megelőzhető vagy kezelhető a visszérbetegség?
A vér az alsó végtagokból az ereken keresztül a billentyűk segítségével jut vissza a szívbe és ezek gátolják meg azt és, hogy a vér visszafele áramoljon a lábakba. A viszérbetegség akkor alakul ki, ha a billentyűk nem zárnak és szivárgás van. Mivel a vibrációs tréning javítja a keringést, rendszeres végzése javítja a véráramlását a szívbe, főképp a dinamikus gyakorlatok során. Fontos megjegyezni, hogy a viszeres terület kézzel történő masszírozását javasoljuk a gépen végzett masszázs gyakorlatok előtt.
Cukorbeteg vagyok, végezhetek e vibrációs tréninget?
Mivel a vibrációs tréning szinte azonnali vércukorszint csökkenést okoz, nem javasolt a cukorbetegek számára. Mindazonáltal a gép természetéből adódóan alkalmas. Ezért azt javasoljuk, hogy konzultáljon szakorvosával és egy alapos kivizsgálást követően, akár egész edzéssort is végezhet a gépen.
Ha az ellenjavaslatok közül fenáll valamelyik, előfordulhat, hogy mégis használhatom a gépet?
A megadott ellenjavaslatok listája tartalmazza az összes olyan panaszt, amely mellett nem javasoljuk a gép használatát. Ám ha ezek közül ön valamelyik panasztól szenved, nem jelenti azt, hogy sohasem használhatja a gépet. Bebizonyosodott, hogy a vibrációs tréning hasznos lehet egy kezelési terv részeként. Természetesen konzultálnia kell szakorvosával és csak felügyelet mellett végezheti a gyakorlatokat jelenleg is számos kutatás folyik a vibrációs tréning hatásaival kapcsolatban bizonyos egészségügyi panaszok fenállása mellett és nem kizárt, hogy az ellenjavallatok listája változni fog a jövőben.
Azt hallottam, hogy a vibrációs tréning regeneráló hormonokkat termel. Lehetnek ezek károsak?
Az edzés során termelődő regeneráló hormonoknak semmiféle káros hatásuk nincs. A test azért termeli őket, hogy az edzés után a test gyorsabban regenerálódjon. Számuk jelentősen megnő bármilyen megerőltetés után, de nem annyira, hogy negatív irányba befolyásolja természetes termelődésüket. Valójában ennek hatalmas előnye is van, hiszen a test gyorsabban és könnyebben regenerálódik. Vagyis gépünk úgy fejt ki magasabb, edzéshatásfokot, hogy nincs szükség hosszabb pihenőidőre.
Hogyan befolyásolja a vibrációs tréning a keringést?
A testmozgás során, ahol az izom összehúzódik a keringés lassul, de a vibrációs tréning esetében jelentősen felgyorsul az izomban és a bőrben is, ami nagyon jó. Sőt a masszázsgyakorlatok során a keringés helyileg gyorsul fel, melynek az előnye, hogy csökkenti a cellulitiszt.
Hogyan okoz a vibrációs tréning akaratlan izomösszehúzódást?
Mikor ön a gépen áll és ki van kapcsolva a teste természetes egyensúlyba kerül. Amint elkezdődnek a rezgések az egyensúlyban zavar keletkezik és ennek kiküszöbölésére az izmok azonnal reagálnak. A különböző gyakorlatok végzésénél, az izületeket támasztó izmok megnyúlnak. Ez jelet küld az agykéregbe, mely aztán a gerincvelőn keresztül jelet küld vissza és reflex összehúzódás történik. A testhelyzetben történő bármilyen változásra azonnali válaszreakció érkezik.
Normális, hogy viszket a lábszár edzés alatt és után?
Jelentkezhet viszketés, mely a felgyorsult keringés következménye. Ez teljesen normális. De nagyon ritkán túlzott kipirosodás jelentkezhet - általában a lábszárban. Általában ez csak ideiglenes, de ha nem múlik el, akkor nem ajánljuk a további edzést a gépen.
Fél liter glüköz tartalmú folyadék fogyasztására ajánlott ez edzés előtt fél órával. Miért?
Sokan nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű folyadékot naponta, ami ideigelenes fejfájáshoz vezethet intenzív testedzés alkalmával. Emellett a vibrációs tréning gyorsan csökkenti a vércukorszintet és mivel általában rosszak az étkezési szokásaink, a vércukorszint sokszor már az edzés kezdetén is alacsony. Ha túlságosan leesik a vércukorszint, az hipoglikémiához vezethet. Ezért javasoljuk glükóz tartalmú folyadék fogyasztását az edzés előtt. Fontos megegyezni, hogy ez bármely edzésformára igaz, nem csak a vibrációs tréningre.
A vibrációs tréning programok miért csak néhány gyakorlattal indulnak és fokozatosan növelik az intenzitást?
Mivel a gép magas intenzitású ingereket vált ki, amelykhez hozzá kell szokni, a vibrációs tréning elkezdésekor elég csak néhány gyakorlat. Mindazonáltal, ahogy a testünk alkalmazkodik ezekhez az ingerekhez egyre könnyebben birkózik meg az edzéssel és ez azt jelenti, hogy hasonló eredmény eléréséhez hosszabb és nehezebb edzésre van szükség. Ezért adunk a programunkhoz új gyakorlatokat és növeljük az intenzitást, hogy a test folyamatos kihívással találja magát szemben.
Vannak speciális gyakorlatok a hasra, combokra, fenékre és derékra?
A vibrációs tréning gyakorlatok közül számos alkalmas ezeknek a területeknek az edzésére. Csak kérje meg edzőjét, hogy mutassa meg ezeket.
Mire valók a masszázsgyakorlatok?
A masszázsgyakorlatok jelentősen fokozzák a keringést, amely egyértelműen észrevehető, hiszen a bőr kipirosodik és bizsergő meleg érzés alakul ki benne. Ez beindítja a nyirokáramlást és megerősíti a kollagéneket, amely az emberi növekedés hormon termelődésével együtt, hatékonyan járul hozzá a cellulitisz elleni harchoz. A masszázs gyakorlatokat használhatja a bemelegítőprogram részeként vagy edzés után a felgyülemlett salakanyagok eltávolításakor.
Feliratkozás Hírlevélre