Feliratkozás Hírlevélre

Dieteikusunk rendel: Hogyan meneküljünk el a karácsonyi +kilók elől?

Szerző: Barcza Zsuzsanna 2017-12-14

Tudatos Karácsonyt, Mindenkinek!
 
Néhány nap, és itt a Karácsony. A mai rohanó életünkben egyre nehezebb megérezni és megtartani az ünnep igazi varázsát. Iskolákban vizsgaidőszak veszi kezdetét, munkahelyeken évzárás, tenderek leadása, és még sorolhatnánk, mi minden nehezíti a Karácsonyra hangolódást. Mégis, a maga módján mindenki igyekszik a legjobbat kihozni az év legszebb ünnepéből.
Az ajándékozással kapcsolatban is nagyon szerteágazóak a szokások. Vannak családok, akik Karácsonyra időzítik a rég vágyott televízió, kanapé vagy telefon megvásárlását, mások télből a nyárba utaznak, és vannak, akik jelképes, aprócska ajándékokkal lepik meg szeretteiket. Egy valami azonban mindenhol közös, nincs Karácsony ünnepi menü nélkül.
Vannak, akik megmaradnak a tradicionális, jól bevált Karácsonyi menüsoroknál, míg mások évről évre új receptekkel próbálják emelni az ünnep fényét. Egy biztos, Karácsonykor többet és többfélét eszünk, mint az év többi napján.
A testsúllyal, fogyókúrákkal kapcsolatos kérdésköröket is igyekszünk félretenni az év végi eszem-iszom alatt, legtöbbünkben azért mégiscsak ott motoszkál a gondolat…vajon milyen hatással lesz a Karácsony és a Szilveszter az év eleji első mérlegelésre.

Dietetikusként, tanácsom a következő: struccpolitika helyett nézzünk farkasszemet a ránk váró finomságokkal, és tervezzünk tudatosan. A „karácsonykor bármit megengedhetek magamnak, majd januárban fogyózom” típusú gondolatmenet a legveszélyesebb önámítás.  Ugyan az újév sok tekintetben adhat új lendületet feladataink megvalósításához, viszont egészségünk, ideális testsúlyunk megőrzése nem projektmunka, hanem élethosszig tartó szemlélet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Karácsonykor nem ehetünk meg néhány szelet bejglit, de a tudatosság ilyenkor is jobb tanácsadó, mint az átgondolatlan habzsolás.

Mégis, hogyan legyünk tudatosak Karácsonykor? Következzen néhány jó tanács:1, Céges vacsora
A céges karácsonyi vacsora kötelező program, kibújni alóla nem tanácsos. Tájékozódjunk inkább a vacsora helyszínét illetően, böngésszük át jó előre az étlapot, hogy a helyszínen minden szempontból a legkedvezőbb menüsort választhassunk. De vigyázat, újabb veszély, az alkohol! Nemcsak a feles kilóktól és a cikis helyzetektől óv meg a mértékletes alkoholfogyasztás, de a következő napunkat sem kell zombi-üzemmódban töltenünk, ha mértékkel iszogatunk. Ha pedig valaki hajlandó teljesen lemondani az alkoholról, még jó pontot is szerezhet a kollégáknál, ha bevállalja a sofőr szerepet...

2, Karácsony otthon
Az otthoni sütés-főzést megint csak érdemes tervezéssel kezdeni. Üljünk le a családdal, és beszéljünk át közösen, milyen ételek, desszertek készüljenek az idei ünnepen. Ne legyünk bátortalanok a hagyományos jól bevált ételeket újragondolt receptek alapján készíteni. Cukormentes zserbó, vagy éppen hajdinás töltött káposzta?! Nemcsak egészségesebbek a megszokott változatoknál, de még extra dicséretet is bezsebelhetünk a reform kivitelezésért.

3, Karácsony vendégségben
Az ünnepek alatt minden család igyekszik végigjárni a rokonságot, a látogatások pedig újabb és újabb finomságok kóstolásával járnak. Ne sértsük meg szeretteinket, hogy nem fogyasztunk a vendégváró menüből, de egy kis tájékozódással, a kínálat feltérképezésével elkerülhetjük azt a kellemetlenséget, hogy degeszre esszük magunkat az első fogásból, amikor észrevesszük, hogy még hátra van a főétel, ráadásul a kedvenc desszertjeink koronázzák az ünnepi vacsorát.
A Karácsony természetesen nemcsak a finom fogásokról szól, jólesik ilyenkor meghitten beszélgetni családtagjainkkal, rég nem látott rokonainkkal, barátainkkal.  A hosszú beszélgetések viszont újabb étkezések lehetőségét rejtik magukban. Legyünk hát tudatosak ilyenkor is, és az éjszakába nyúló sztorizásokhoz egy nagy tál pogácsa és aprósütemény helyett gyümölcstálat vagy könnyű salátát készítsünk /fogyasszunk.

 
Ezekkel az egyszerű, gyakorlatias jó tanácsokkal kívánok minden kedves, egészségtudatos olvasónknak békés, nyugodt, emlékezetes Karácsonyt!
 


13599824_270692983289059_7501219390633355572_nFogadjátok sok szeretettel új rovatunkat, melynek a „Dietetikusunk rendel” nevet adtunk. Barcza Zsuzsanna minden hónapban egy új cikkel lep meg bennünket! Zsuzsát a következő elérhetőségeken érhetitek el: Facebook: https://www.facebook.com/barczazsuzsanna/ Telefonszám: 06 70 22 92 92 1 E-mail cím: barczazs@gmail.com

Kategória: Dietetikusunk rendel

Feliratkozás Hírlevélre