Feliratkozás Hírlevélre

Dietetikusunk rendel: Mozogj jót, étkezz jót!

Szerző: Barcza Zsuzsanna 2017-11-17

Mozogj jót, étkezz jól!
 
"Mozogni jó! "
Mondja ezt az, aki már megtalálta a számára kedves, szórakoztató, fizikai és szellemi kielégülést nyújtó mozgásformá(ka)t. Aki még nem tart itt, annak javaslom, hogy tudatosan, nyitott hozzáállással próbálja ki a Power Platet. Hiszek abban, hogy minden ember számára létezik legalább egy, olyan igazán, minden szempontból leg-leg-leg mozgásforma, amelyet ha egyszer megismer és megszeret, soha többé nem akar majd abbahagyni.

A testmozgás, testedzés a mindennapjaink szerves részévé kell, hogy váljon, hiszen nélküle nincs egészség. Hiszen az egészség nem a fájdalommentes mindennapokat jelenti, sokkal több annál.
A fizikai aktivitás típusa, intenzitása és rendszeressége nemcsak külsőnk formálásában, állóképességünk növekedésében, izomzatunk fejlettségében nyilvánul meg, hanem szervezetünk igényeit is jelentősen befolyásolja. Fontos tehát, hogy aktív napjainkat minőségi táplálkozással is támogassuk.
Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, más-más testalkattal rendelkezünk, és különböző életvitelt folytatunk, mások a biológiai igényeink is. Ha szeretnénk egészen pontos, személyre szabott képet kapni életformánkhoz tartozó biológiai szükségleteinkről, érdemes szakember segítségét kérni.Amivel viszont biztosan nem hibázunk, ha megfogadjuk a következő tanácsokat:
  • Ne sportoljunk éhgyomorra! Vannak ugyan olyan speciális ajánlások, amikor-az arra alkalmas fizikummal rendelkező sportolók számára javasolható az éhgyomri edzés, de mi magunk ezzel ne kísérletezzünk! Sokan azért nem esznek edzés előtt, mert úgy gondolják, hogy ha koplalnak, kevesebb testmozgással is elérhetik a kívánt célt. Ez azonban tévedés! Ha a szervezetünk, az izmaink nem kapják meg a testmozgáshoz szükség feltételeket, nemcsak a teljesítményünk szenvedi ennek kárát, hanem izomtömegünk is. Ilyenkor ugyanis-annak ellenére hogy a mozgással izmaink építése a cél, éppen az ellenkezőjét érjük el. Ha az izmainkat dolgoztatjuk, és egyben éheztetjük, szervezetünk a következőképp reagál erre: mivel az izommunkához energia kell, és a tartalék zsír energiává átalakítása önmagában is egy energiaigényes folyamat, testünk inkább izombontásba kezd, hogy izomfehérjéből állítsa elő a hiányt. Tehát, ha koplalva edzünk, hiába a sok erőfeszítés, a testmozgás nemhogy építeni nem fogja izmainkat, kifejezetten katalizálja azok bontását.
  • Testedzés után együnk „jót”! Sem az nem célravezető, ha kihagyjuk az edzést követő étkezést, sem az, ha egy jó adag édességgel vagy kedvenc gyorséttermi menünkkel jutalmazzuk magunkat! Azzal, hogy a testmozgást befejeztünk, a szervezetünkben zajló biológiai folyamatok még nem értek véget. Edzést követően fontos, hogy tápláljuk, és egyben regeneráljuk szervezetünket. Hogy mit is jelent ez? Egyrészről biztosítanunk kell izmaink számára a megfelelő aminósavakat és szénhidrátokat, valamint vissza kell töltenünk az izmokban és májban lévő glikogén-raktárainkat. Legjobb tehát, ha egy kimerítő edzést követően, 1, de legfeljebb másfél órán belül étkezünk. Az elfogyasztott étel tartalmazzon zsírszegény, magas biológiai értékű, könnyen emészthető fehérjéket (pl. csirke, hal, túró, tojás), és jó minőségű szénhidrátokat. A szénhidrátok megválasztásánál fontos, hogy azok biztosítsák a megfelelő mennyiségű energiát, de ne emeljék meg gyorsan a vércukorszintet. Tehát legjobb ha magas keményítőtartalmú szénhidrátokat (pl. köles, bulgur, rizs, teljes kiőrlésű péktermék stb.) kombinálunk zöldségekkel.
  • Pótoljuk az elveszített folyadékot! Nem elég, ha edzés után megiszunk egy pohár vizet. A hidratáltsági állapot visszaállítása érdekében hasznos lehet a tiszta víz helyett izotóniás ital fogyasztása, vagy próbálkozhatunk ásványvízzel higított gyümölcslével is. Fontos, hogy a napi szükségletünket (ideális testsúlyunk 4%-a + a mozgás során veszített folyadék) sokszor kis mennyiségben (óránkánt kb. 2-2,5 dl) vegyünk magunkhoz. Az egyszerre nagy mennyiségben elfogyasztott folyadékot ugyanis vesénk nem tudja hirtelen hasznosítani. Ebből következik az is, hogy a napközben nem elfogyasztott folyadékot este már nehéz bepótolni!


13599824_270692983289059_7501219390633355572_n

Fogadjátok sok szeretettel új rovatunkat, melynek a „Dietetikusunk rendel” nevet adtunk. Barcza Zsuzsanna minden hónapban egy új cikkel lep meg bennünket! Zsuzsát a következő elérhetőségeken érhetitek el: Facebook: https://www.facebook.com/barczazsuzsanna/ Telefonszám: 06 70 22 92 92 1 E-mail cím: barczazs@gmail.com

Kategória: Dietetikusunk rendel

Feliratkozás Hírlevélre